Vestea care le strică sfârșitul de an românilor. Deficitul bugetar al României forțează guvernul să ia măsuri de austeritate. În deja celebra „ordonanță-trenuleț”, de care probabil vom auzi din nou în următoarele zile, se menționează că salariile vor fi înghețate, iar pensiile nu se vor mai mări începând cu 1 ianuarie. Ministerele anunță, deja, reforme care să reechilibreze bugetul de stat. Cludiu Năsui (USR), fostul ministru al Economiei, spune că sub titulatura de „reformă” se ascund, de fapt, creșteri de taxe pe linie.
Vestea care le strică sfârșitul de an românilor. Creşterea taxelor este deja plănuită, chiar dacă aţi tot auzit promisiuni că nu vor creşte taxele. O să-i tot auziţi folosind termeni de tipul «reformă fiscală», «consolidare bugetară», «reaşezarea climatului concurenţial» şi toţi înseamnă, de fapt, «creşterea taxelor»”, a spus Claudiu Năsui.
Ce taxe vor crește
Fostul ministru al Economiei prezintă şi o listă a taxelor care vor creşte:
1. Taxarea muncii. Deja avem cele mai mari taxe pe muncă din toată Europa, pe salariile mici şi vor să o crească cu încă 3,5% din salariul brut.
2. TVA-ul
3. Taxele pentru activităţile independente (PFA-uri)
”Toate astea au loc pentru că au crescut cheltuielile enorm de mult. Singura soluţie este tăierea lor”, a mai transmis Năsui.
Reforma fiscală va reduce unele taxe
Totuși, noul Guvern a anunțat că are în program și o reformă fiscală care va reduce unele taxe și contribuții pentru anumite categorii de populație.
Printre altele, programul de guvernare prevede și „reducerea taxelor și impozitelor pe muncă. Reducerea graduală a poverii fiscale pe muncă cu până la 5 puncte procentuale, în cazul salariilor mici și al familiilor cu copii”.
Reforma salarizării va plafona sporurile
Pe de altă parte, Ministerul Muncii este în proces de elaborare a noii legislații care va reglementa salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Aceasta trebuie să țină cont de reforma asumată de Guvernul României în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Proiectul prevede plafonarea sporurilor la 20% din suma salariilor de bază.
Reforma salarizării mai prevede acordarea unui spor de performanță lunar personalului care a realizat sau a participat direct la obținerea unor rezultate deosebite în activitatea instituției.
Decizie pentru șoferii cu permis categoria B. Regula se aplică în România și în Spațiul Schengen
Călin Georgescu a fost demascat. S-a aflat adevărul: Devine suspect