Semnal tras de Marian Năstase, şeful CA Alro: Există companii care cumpără acum toată electricitatea care este scoasă la vânzare, ca apoi să o revândă la suprapreț, în pragul liberalizării

EconomicSemnal tras de Marian Năstase, şeful CA Alro: Există companii care cumpără acum toată electricitatea care este scoasă la vânzare, ca apoi să o revândă la suprapreț, în pragul...

Marian Năstase, președintele Consiliului de Administrație Alro Slatina și președintele Asociației Marilor Consumatori de Energie din România, susţine că există o formă de cartel în piața de energie din România, unde anumite companii cumpără toată energia disponibilă pentru a o revinde ulterior la prețuri mari, înainte de liberalizarea prețurilor așteptată în aprilie 2025.

În piața de energie există companii care cumpără acum toată electricitatea care este scoasă la vânzare, ca apoi să o revândă la suprapreț, în pragul liberalizării care este așteptată la 1 aprilie 2025, a afirmat, într-un interviu pentru HotNews.ro, Marian Năstase, președintele Consiliului de Administrație Alro Slatina și președintele Asociației Marilor Consumatori de Energie din România. Este un cartel de facto, greu de dovedit, iar instituțiile statului trebuie să-și facă foarte bine treaba. În opinia sa, prețul energiei va fi principala vulnerabilitate a economiei românești anul viitor.

Citeşte şi: Angajaţii unei instituţii de stat cer mărirea salariilor cu 15% pentru condiţii vătămătoare de lucru. Printre acestea, faptul că îi dor părțile moi de la stat pe scaun

Producătorul de aluminiu Alro Slatina este cel mai mare consumator de energie din România, utilizând anual în jur de 6% din consumul net al țării. Alro a făcut parte din grupul de companii care au avut în trecut contracte pe termen lung cu Hidroelectrica, așa-numiții „băieți deștepți din energie”, acele contracte fiind reziliate în 2012, când producătorul de energie a intrat în insolvență. Odată cu criza energetică, în 2021, Alro a închis 60% din capacitatea de producție a aluminiului. În paralel, construiește la Ișalnița, în parteneriat cu Complexul Energetic Oltenia, o centrală pe gaze de 850 de MW, cu finanțare europeană din Fondul de Modernizare.

“Energie există în piață. Dar în ultimele luni a fost așa: sunt câțiva operatori care cumpără tot ce există în piață la orice preț, pe principiul că în decembrie când consumatorii o să dorească să-și cumpere energia… Este un cartel de facto. Nu-l poți dovedi din punctul de vedere al concurenței. Va fi ceea ce se numește „foreclosure of the market”, adică ei fac ceva de genul: „Vrei energie? Îți dau la prețul meu. Nu vrei, te duci în PZU (piața pentru ziua următoare – n.r.) unde tot eu îți dau, dar mai scump.

Ca să vă faceți o idee: La un moment dat, discutam cu cineva din sectorul energetic din zona utilităților care era foarte indignat că Hidroelectrica, de exemplu, are acea ofertă care era foarte atractivă pentru populație și sunt convins că e profitabilă și pentru Hidroelectrica.

Era foarte indignat și folosea un limbaj destul de neadecvat, iar eu nu înțelegeam, l-am întrebat „De ce te deranjează?”. Omul s-a scăpat. Nu era român. A zis așa: „Hidroelectrica să-mi dea mie cu 250 de lei ca să-ți dau eu ție cu 1.250 de lei”. Moment în care eu m-am făcut roșu la față și mi s-a urcat tensiunea”, a declarant Marian Năstase, în interviul citat.

Citeste si...

Etichete:

Cele mai populare articole