Prevenţia trebuie să reprezinte un mod de activitate de bază în ceea ce priveşte serviciile de sănătate, a declarat luni preşedintele Colegiului Medicilor, Cătălina Poiană, care este de părere că prin vaccinarea în farmacii medicii de familie pot avea mai mult timp pentru prevenţie.
Cătălina Poiană a participat luni la Conferinţa “Prevenţia, mai aproape de comunităţi: rolul farmaciilor în optimizarea accesului la vaccinare” organizată de DC News.
“Comunicarea tuturor categoriilor de decidenţi este importantă şi toate campaniile care au fost făcute de Ministerul Sănătăţii pentru sprijinirea vaccinării cred că încep să prindă roade. Presiunea care se exercită asupra cabinetului medicului de familie este foarte mare şi întotdeauna vine o sarcină în plus şi cred că de fapt dacă unele dintre un sarcini pot fi preluate, cum ar fi în farmacii la unele tipuri de vaccinuri, cred că ar fi un beneficiu, poate le rămâne ceva mai mult timp medicilor de familie să facă mai multă prevenţie, pentru că de fapt cred că aici este un capitol la care suntem deficitari şi avem lege, dar trebuie să aplicăm ceva mai bine şi prevenţia trebuie să reprezinte un mod de activitate de bază în ceea ce priveşte serviciile de sănătate”, a spus Poiană.
Potrivit acesteia, Colegiul Medicilor a susţinut toate campaniile care au presupus vaccinarea.
“Cred că existenţa acelui curs prin care se face un training minimal care să asigure o posibilitate de a desfăşura anumite tipuri de vaccinuri în contextul farmaciilor a reprezentat un punct de cotitură care nu poate să fie decât un beneficiu pentru pacienţii noştri, pentru că de fapt toate aceste iniţiative trebuie gândite prin două elemente. Unul – să asigure un plus pacienţilor noştri, dar în acelaşi timp să asigure pe de o parte siguranţă pacientului căruia îi se aplică acest lucru, iar pe de altă parte profesionistul din sănătate care este implicat în acest act să aibă acoperirea legală şi pregătirea care să îi permită să exercite o operaţiune sau un act în plus”, a arătat medicul.
În opinia sa, este inadmisibil ca România să rămână în urmă faţă de alte ţări europene privind vaccinarea împotriva anumitor boli.
“Este de fapt inadmisibil ca să rămânem în urmă faţă de alte ţări europene la problema vaccinării pe diverse boli şi să ajungem să avem anumite tipuri de patologie despre care credeam că nu o să mai vorbim decât în domeniul istoriei şi acest lucru doar datorită faptului că nu reuşim să implementăm vaccinarea”, a spus preşedintele Colegiului Medicilor.