Fondatorul şi CEO-ul Bolt, Markus Villig, a anunţat că platforma globală de mobilitate partajată a atins un venit anual de două miliarde de euro, potrivit unui comunicat transmis joi.
În cadrul 20VC, podcast-ul de tehnologie găzduit de antreprenorul Harry Stebbings, Markus Villig a vorbit despre evoluţia rapidă a Bolt, din momentul în care a fondat compania în 2013, în Estonia – pe când era adolescent – doar cu un împrumut de 5.000 euro de la părinţii săi. La început, afacerea a fost susţinută doar de împrumutul iniţial şi o echipă mică, Markus reuşind apoi să extindă Bolt în afara Estoniei.
În prezent, Bolt operează pe cinci verticale la nivel internaţional, printre care se numără serviciile de transport la cerere, închirierea de trotinete şi biciclete electrice, livrarea de alimente şi produse alimentare şi car-sharing. Compania este prezentă în peste 50 de ţări şi este lider de piaţă în peste 20 dintre acestea.
Markus Villig a subliniat că vehiculele autonome (AV) reprezintă o prioritate strategică pentru companie şi consideră că platformele precum Bolt vor fi esenţiale pentru implementarea tehnologiei AV la scară largă.
“Companiile de transport la cerere vor fi cea mai bună modalitate de lansare pe piaţă a maşinilor autonome. Unii oameni estimează că producătorii de vehicule autonome îşi vor construi propriile operaţiuni, iar companiile de ride-hailing, asemenea nouă, vor fi scoase de pe piaţă. Cred că, pur şi simplu, aceşti oameni nu au nicio idee despre cât de complex este să dezvolţi o reţea de transport la cerere cum este Bolt. De 11 ani construim business-ul cu şoferi parteneri şi este foarte greu. Dacă adăugăm complexitatea gestionării acestei operaţiuni autonome, a mentenanţei maşinilor, a încărcării lor şi aşa mai departe, cred că va deveni şi mai dificil”, a spus fondatorul Bolt.
Bolt urmăreşte să accelereze tranziţia de la maşinile personale la mobilitatea partajată, oferind alternative mai bune pentru fiecare domeniu de utilizare, inclusiv transport la cerere, maşini şi trotinete electrice închiriate, livrare de mâncare şi de produse alimentare şi nealimentare.
Compania este prezentă în România cu serviciile de transport la cerere, de închiriere de trotinete electrice, de livrare de mâncare (Bolt Food), livrare de produse alimentare şi nealimentare (Bolt Market) şi cu divizia de software development, care deserveşte toate subsidiarele din Europa ale companiei.